Nedlukningen af samfundet i det tidlige forår havde også indflydelse på dagligdagen for de mange børn og unge under uddannelse, ligesom den nuværende opblussen af virus i samfundet påvirker hverdagen.
Det kan 23-årige Kim Glintborg tale med om.
Han er i gang med den fireårige uddannelse til maskinmester på Svendborg International Maritime Academy (SIMAC), og er i forbindelse med sin uddannelse flyttet fra Mors.
Corona-nedlukningen betød for den unge morsingbo, at der pludselig udelukkende var tale om fjernundervisning. Og det gælder for så vidt stadig.
Serien her hedder ”Hvordan har du det (under Coronakrisen)?” og allerførst kan Kim Glintborg fortælle, at han har det godt.
Faktisk omtrent som ellers. Før Coronaen. Dog føles det lige nu som om sommerferien varer evigt. Det netop startede ottende semester hører nemlig ifølge ham selv til de lettere.
Men studierne vender vi tilbage til her i artiklen.
Kim Glintborg oplevede ligesom resten af samfundet i starten af marts måned, at vi alle skulle blive hjemme, og det ændrede dagligdagen på studiet i Svendborg.
- På det tidspunkt var jeg og mine to studiekammerater lige flyttet i en anden lejlighed i en lille by udenfor Svendborg. Vi havde ikke købt noget særligt ind, og lige pludselig begyndte folk at hamstre, mindes den unge morsingbo dagene i starten af marts.
Kim Glintborg er netop startet på sit ottende semester, så det var under syvende semester, Coronaen brød ud.
- Vi troede jo, at fjernundervisningen kun ville være nødvendig i nogle uger.
Sådan blev det ikke, og fjernundervisningen har i det store hele fungeret ok.
Fjernundervisning stiller anderledes krav
- Det krævede da noget omstilling hos både lærere og elever, især i starten, men efterhånden blev den virtuelle undervisning omformet til at fungere godt,
fortæller Kim Glintborg, som synes, at fjernundervisning stiller anderledes krav til både lærere og elever end undervisningen i et klasselokale.
Selvom man kan se læreren på skærmen, er det ikke det samme som at være fysisk i samme rum, og en ting som selvdisciplin bliver hurtigt en vigtig egenskab at være i besiddelse af.
“Man kan nemt falde i dovenskab”
- Man kan nemt falde i dovenskab. Men det går ikke. Man er nødt til at være vågen og tage notater og stille spørgsmål, selvom undervisningen foregår på en skærm,
fastslår Kim Glintborg i starten af sit ottende semester, der som førnævnt hører til de mindre teoretiske semestre.
Han føler med de elever, der lige nu tager hul på et af de tunge semestre uden at have mulighed for nogen interaktion med lærerne.
- Det må være svært, siger han.
Ensomhed er ikke noget, den unge morsingbo har oplevet som følge af Coronakrisen.
Hans medstuderende bor i nærheden, og alt i alt går det godt selvom undervisningen også i nærmeste fremtid kommer til at foregå på en skærm.
Manglende logik?
Kim Glintborg forstår ikke helt logikken i, at studerende som ham og hans kammerater ikke må modtage fysisk undervisning, mens der til gengæld ikke er nogen restriktioner omkring proppede indgange ved supermarkeder.
Det nylige påbud om mundbind i offentlig transport hilser han velkomment. Ikke fordi han selv bruger offentlig transport særlig meget, men fordi han mener, at det er bedre at gøre for meget end at gøre for lidt.
- Jeg forstår ikke, at man ikke skal bruge mundbind, når man går på indkøb i store supermarkeder og indkøbscentre. Jeg synes måske, at alle burde være bedre til at tage hensyn til alle, så det ikke kun er de mennesker, der er i en risikogruppe, der står alene med at skulle passe rigtig godt på sig selv, påpeger Kim Glintborg.
Selvom Coronakrisen betyder en forandret hverdag på mange måder, tror den unge studerende fra Mors ikke, at Coronakrisen er det værste, der kunne være sket for os.
Og han er ikke bekymret.
- Jeg er da bange for selv at få det, eller at nogen jeg kender skulle få det. Men jeg synes ikke, man skal være bekymret. Så længe, der bliver taget hensyn, skulle der ikke være grund til bekymring, fastslår Kim Glintborg.
Han har selv holdt sig meget hjemme og husker på at tage hensyn ved besøg hos ældre familiemedlemmer.
Fælles ansvar
Hans filosofi er, at gør vi alle det, – retter os efter myndighedernes anvisninger, og ikke tager nogen unødige risici – så behøver vi ikke bekymre os.
Hjemmestudiet er kommet ind i en god rutine i kollegieboligen på Fyn, og her har eleverne fået god hjælp fra Svendborg International Maritime Academy (SIMAC).
En time ekstra
Eleverne blev i starten af Coronapandemien tilbudt kurser i, hvordan man bruger tiden.
At få lagt dagen i skemaer, så man for eksempel ikke fristes til at dovne i sengen med et par hovedtelefoner på hele dagen.
Kim Glintborg mener, at Coronakrisen har gjort mange af os mere opmærksomme på, hvordan vi bruger vores tid.
Ikke mindst, hvordan vi bruger vores tid bedst.
- Bruger man tiden effektivt, får man næsten en time ekstra om dagen, smiler han.
Kim Glintborg er færdiguddannet om et års tid, og hvordan den jobmæssige fremtid bliver, ligger ikke helt fast.
Men ønsket er at være maskinmester på et containerskib.
Eventuelt i lighed med Edith Mærsk, som var det første skib, han som led i uddannelsen var med i tre måneder på en tur så langt som til Kina og tilbage igen.