Af Dorit Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

Godt hjulpet på rette vej af Bonderøven alias Frank Erichsen i tv-udsendelsen ”Giv os naturen tilbage” på DR1, begynder mange danskere at få øjnene op for, at der er andre måder at have have på end tætbarberede græsplæner og snorlige bede med sjældne stauder.

Giv os naturen tilbage

Der er også den mulighed at lade naturen få plads i både græsplæne og bede.

I Hjørring Kommune har man i et år kørt projektet ”Giv os naturen tilbage”, hvor Frank Erichsen sammen med en række lokale aktører har forsøgt at give et nyt perspektiv på begrebet ”have”.

På kun et år har forsøget bevirket en fordobling af antallet af humlebier og en firdobling af antallet af sommerfugle i Hjørring.

Bonderøven inspirerer her på øen 

Også her på øen ser man så småt flere steder modige haveejere slippe kontrollen en smule, og lade de vilde planter og blomster få lov at være.

I biodiversitetens navn er det en god ting.

De hjemhørende blomster er nødvendige for bier og sommerfugle, som bestøver vores blomster og frugttræer.

Hos Kridtvejs Planter i Vils mærker Britt og Jens Heltborg tydeligt effekten af Frank Erichsens projekt på tv.

  • Vi kan mærke et salg i stigningen af vilde blomsterfrø hver gang, udsendelsen har kørt på tv, fortæller Britt Heltborg, mens Jens Heltborg tilføjer, at der allerede imens udsendelsen kører i fjernsynet, kommer bestillinger på vilde blomsterfrø i netbutikken hos Kridtvejs.

Parret er enige om, at hele idéen med ”Giv os naturen tilbage” er fantastisk god.

  • Man skal jo huske, at de insekter, vilde blomster i haven giver flere af, bestøver vores frugttræer og urtehaver, så vi får et bedre udbytte, understreger Jens Heltborg overfor Her På Øen.

I Kridtvejs Planter findes et stort udvalg af vilde blomsterfrø.

Som Britt og Jens Heltborg siger: Et bed i haven med vilde blomster giver friplads og

mere ro i sjælen, end når alting er så struktureret.

I en tid med vedvarende Coronapandemi og diverse restriktioner, er fripladser og ro i sjælen ikke blevet mindre vigtigt at kunne finde.

Foto fra redaktionens egne vilde have.