Af Dorit Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

  • Jeg gik fra en fyldt kalender til nærmest intet.

Så klar er Gerhard Mark i mælet, når Her På Øen spørger til konsekvenserne af Coronakrisen for den lokale musiker.

Gerhard Mark har i mange år været selvstændig musiker, og der er næsten ikke den privatfest eller firmafest, han ikke har leveret underholdningen til.

Men i foråret satte Coronavirus en kæp i hjulet for musikken, da myndighederne lukkede ned for alle forsamlinger. Og netop underholdningsbranchen er hårdt ramt af restriktionerne. For fællessang, dans og tæt samvær er normalt ingredienserne i en god fest. Og alle de ting er forbudt i øjeblikket.

  • Da man delvist lukkede op for arrangementer i august, blev nogle få fester afholdt med max 50 gæster, og mundbind i visse situationer. Men resten af året er præget af aflysninger, fortæller Gerhard Mark.

Coronakrisen vil sætte sine spor

Gerhard Mark forventer, at Coronakrisen vil sætte sine spor mange år frem i tiden. Han ønsker, at der snarest bliver fundet en vaccine, og hans store håb er, at alle vil passe godt på hinanden og sig selv ved at følge de restriktioner, myndighederne giver.

Ellers frygter han, at krisen vil få uoverskuelige konsekvenser for verdensøkonomien.

  • Vi er fra naturens hånd indrettet sådan, at vi har brug for kontakt med andre mennesker. Derfor er det da noget af en udfordring at skulle undgå håndtryk, knus og klap på skulderen. Men der er ingen vej udenom, lyder det fra Gerhard Mark, der selv følger de udlagte retningslinjer.

Derfor er afstand og håndsprit blevet hverdag for Gerhard Mark. Både privat og ved de få jobs, han trods alt har som musiker.

Omtanke og håndsprit

Musikeren mener, at omtanke er afgørende for, at vi kommer godt igennem krisen.

Personligt føler han under krisen ekstra beskyttertrang overfor sin familie.

  • Jeg har det ok med at være hjemme. Heldigvis har vi både børn, svigerbørn og børnebørn boende tæt på os, men krisen har helt sikkert sat mange tanker i gang, fastslår Gerhard Mark, der uddyber:
  • Jeg føler med og tænker på de mennesker, som er ramt af sygdommen, og derefter på de mennesker, der er hårdt ramt økonomisk med virksomheder, og det de har knoklet i mange år for at bygge op.

 

Gerhard Mark underviser to dage om ugen på Morsø Musikskole, men weekenderne er meget anderledes end før Coronavirus.

De mange weekender uden musikarrangementer har gjort den lokale musiker klar over én ting: Han hverken kan eller vil undvære musikken.

 

  • Selvom jeg er over 60 år, agter jeg at fortsætte som musiker i mange år frem.

 

Gerhard Mark forudser dog, at det vil blive svært at få festen op på samme niveau som før Coronakrisen, hvor der var dans og arrangementer mange steder hver weekend.

 

Manglende kram

 

I dag må man afholde familiefester med max 50 personer, og såvel gæster som serveringspersonale skal holde afstand og i givne situationer bruge mundbind.

Festen skal stoppe klokken 22.00, og det har gjort, at mange starter festen til middag.

Gerhard Mark fortæller, at nogen også vælger at dele festen op i to afdelinger med en eftermiddagsinvitation til halvdelen af gæsterne, og en afteninvitation til resten.

 

Alt i alt er det blevet en udfordring at balancere under Coronakrisen. Også for en musiker. Alle passer på ikke at gøre noget forkert.

 

  • Det påvirker mig meget, når jeg ser gæster møde hinanden til en fest, efter at de ikke har set hinanden længe. At de ikke må give hinanden det kram, de gerne ville – det er barskt, siger Gerhard Mark.

 

Mennesket bestemmer ikke alt

 

Han ønsker og håber, at samfundet snart kan blive mindre usikker at færdes i, og at vi mennesker trods alt har fået noget positivt ud af krisen:

At vi skønner mere på de ting, vi førhen tog for givet, og har indset, at vi ikke er herre over alt.

Foto: Musikevent