Af Dorit Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

42 år i politiets tjeneste 

Jørgen Jensen vil formentlig som altid sige ”vi ses” til sine kolleger, når han efter endt arbejdsdag 1. juni begiver sig hjemad. Men han vil ikke være iført sin politiuniform, når han næste gang ser sine kolleger.

Onsdag den 1. juni er nemlig politikommissær Jørgen Jensens sidste arbejdsdag efter 42 år i tjenesten.

Nu går han på – velfortjent – pension.

Når thyboen Jørgen Jensen er interessant og relevant for læserne af Her På Øen skyldes det ikke mindst, at det så godt som hver dag er ham, der er kilden til Her På Øens politihistorier.

Hver morgen er der kontakt med pressen.

Men nu er det snart slut, og på Lokalstationen i Thisted, hvor Jørgen Jensen arbejder, skal der nu findes ”en ny Jørgen”, som en af politikollegerne forleden udtrykte det overfor Her På Øen.

  • Jeg har det godt med at holde nu. Det har været 42 fantastiske år, og jeg føler mig meget privilegeret, fastslår politikommissær Jørgen Jensen over en kop kaffe med Her På Øen.

Fantastisk opvækst og arbejdsom far med stærk retfærdighedsfølelse 

Jørgen Jensen er født i Hillerslev i Thy som den yngste i en børneflok på syv.
Hans far var husmand, og ifølge sønnen meget arbejdsom.

Jørgen Jensen fortæller således, at faderen – udover at passe husmandsstedet – også var hjemmeslagter og kørte for mejeriet.

Desuden var han ægte socialdemokrat.

  • Jeg har fået en fantastisk opdragelse, og min fars store sociale retfærdighedsfølelse er nok gået i arv til mig, konstaterer Jørgen Jensen.

I sit arbejde i politiet har han altid udvist respekt for de mennesker, han har mødt på sin vej.

  • Det er vigtigt at respektere andre mennesker. Man behøver ikke være enig for at respektere nogen. Jeg udviser også respekt overfor kriminelle, fastslår Jørgen Jensen.

Den politiske overbevisning har han også efter sin far, idet Jørgen Jensen er medlem af Socialdemokratiets partiforening i Thisted, og har været det i mange år.

Garder, elektriker, politibetjent

Jørgen Jensen har været garder, idet han i november 1978 begyndte i Den Kongelige Livgarde.

I august 1979 startede han på installatørskole i Aalborg, hvor han blev færdig med første semester, og dermed er uddannet elektriker.

I mellemtiden havde den unge thybo tænkt lidt over måske at vælge en helt anden retning, og da der i april 1980 var optagelsesprøve hos Politiet, gik han op.

Optagelsesprøven gik godt, og allerede i august 1980 startede den nyuddannede elektriker på politiskolen i København – i stedet for at tage andet semester på installatørskolen.

  • Og det har jeg aldrig fortrudt, understreger Jørgen Jensen.

Godt fem år som leder af Nykøbing Politistation 

Den nyudklækkede politiassistent startede på Station 3 i København – det, der i dag er Bellahøj – hvor han var i fire år.

I 1984 kom han til Holstebro.

I 1996 til Politigården i Thisted som vagthavende, og blev valgt som tillidsmand.

Og så omkring år 2000 var det Nykøbing Politistation, der havde brug for Jørgen Jensen.

Her var Steiner Kibsgaard på det tidspunkt stationsleder, og efter en kort tid at have assisteret ham i jobbet, overtog Jørgen Jensen lederjobbet på politistationen i Nykøbing, hvor han havde sin daglige gang i fem år.

I 2005 vendte Jørgen Jensen tilbage til Thisted, hvor han har haft sin fysiske arbejdsplads siden.

Undervejs blev Jørgen Jensen i 2007 udnævnt til politikommissær, og i 2013 og 2014 var han vagtchef i vagtcentralen.

På arkivbilledet herunder fra august 2020 ses Jørgen Jensen på sit kontor. 

Politikommissæren med det rolige gemyt og den lune humor beskriver sine 42 år i politiets tjeneste som fantastiske.

Og modsat af, hvad mange måske forbinder politiet med, så er det langtfra krudt og kugler, der præger arbejdsdagene.

Jørgen Jensen kan fortælle, at han aldrig har skudt nogen, og at han kun har brugt sin politistav én gang. Det var i sin tid på Station 3 i København.

At kunne snakke med mennesker betyder alt 

  • Dialog er afgørende. Man er nødt til at snakke med folk. Det kommer man langt med, også som politimand, understreger Jørgen Jensen, der i mange år har haft med såkaldte dødesager at gøre.

Det handler om kontakten til pårørende til døde, hvad enten der er tale om en ulykke eller en naturlig død.

Og ikke mindst her er det af afgørende vigtighed at besidde evnen til at tale med folk. Og lytte til dem.

  • Vi er ikke ret gode til at forberede os på den del af livet, og uanset, hvordan det er foregået, kommer de allerfleste i en form for krise, når de får det tæt ind på livet, siger Jørgen Jensen, der finder stor glæde i at hjælpe mennesker i den situation.

Jørgen Jensen fortæller videre, at der i dag udlæres mange nye politifolk på stationen i Thisted, og at der kommer nogle meget fine politifolk ud af det.

Unge mennesker vil gerne, og vi former under uddannelsen mange dygtige unge politifolk til at blive gode til mennesker 

Han er ikke enig, når det siges, at unge mennesker i dag ingenting gider.

  • Det er et fåtal. Dem, vi får ind, vil gerne. De skal bare formes til at være gode til mennesker, siger han.

Men hvordan former man nogen til at blive gode til at snakke med mennesker i svære situationer? Er det ikke en medfødt evne, spørger Her På Øen.

  • Nej, du skal bare vise eksemplet i dig selv. Udvis respekt for andre mennesker, uanset, hvem de er. Så får du respekt igen, siger politikommissæren, der understreger, at politiets største magtmiddel ikke er våben, men samtale.

Han nyder arbejdet med at tale med mennesker i krise, fordi det er så givende at se, man kan hjælpe.

  • Når nogen bagefter ringer og siger tak, det var sgu godt, du var der, og sagde det, du gjorde – det er virkelig berigende, fastslår politikommissæren.

Når Jørgen Jensen nu begiver sig ind i en ny fase af livet som pensionist, vil han med egne ord bare nyde livet ved at lave noget mere af det, han gør i sin fritid i dag.

Det vil blandt andet sige campingture til udlandet, hvor han altid nyder at komme ud, men nyder endnu mere at komme hjem.

Det politiske engagement i Socialdemokratiet Thisted skal også fortsat plejes, og så er Jørgen Jensen også aktiv i repræsentantskabet for Thy-Mors Energi og for Sparekassen Thy.

Familien er der også: tre børn, som alle er kommet godt i vej, og fem børnebørn.

Held i både karrierevalg og i kærlighed 

Og sidst, men ikke mindst hustruen, som Jørgen Jensen har været lige så heldig med valget af, som han har med valget af karriere.

De to havde nemlig den 8. maj i år 40-års bryllupsdag.

  • Jeg føler mig meget privilegeret, og er meget tilfreds med min tilværelse. Men jeg er heller ikke er kommet sovende til den tilværelse, jeg har i dag, og som jeg vil kunne nyde fremover, lyder det fra Jørgen Jensen.

Når det handler om at forlade en arbejdsplads for at gå på pension, mener Jørgen Jensen, at ingen er uundværlig.

Da Her På Øen protesterer, siger han: Prøv at stikke en finger i et glas vand, og så tage fingeren op igen. Vandet samles hurtigt igen, og ingen kan se, at din finger har været der.

Han erkender dog med et lunt smil, at nogen er nemmere at undvære end andre.

Men, fastslår han: – Midt og Vestjyllands Politi vil bestå, selvom jeg går på pension, det er helt sikkert. Der kommer altid nogle nye til.

Her På Øen vil nu mene, at Midt og Vestjylland er på noget af en opgave med at finde den person, der skal afløse Politikommissær Jørgen Jensen, og ønsker alt godt i den nyvundne fritid.

Her På Øens journalist takker også for et uovertruffet mangeårigt samarbejde.