Der har været stor tilslutning til vaccination både fra børn, unge og den øvrige befolkning, og derfor lemper Sundhedsstyrelsen nu på retningslinjer for håndtering af smitteudbrud på daginstitutioner, skoler og andre uddannelsesinstitutioner.

Lempelserne betyder, at skolerne i højere grad end hidtil kan forblive åbne ved smittetilfælde på skoler.

”Vi vil meget gerne være med til at få skolegangen tilbage til det normale før coronaepidemien. Vi ved, at det er vigtigt for børns trivsel, at hverdagen er genkendelig. Derfor er vores prioritet at sikre, at skolerne forbliver åbne, så vidt det er muligt”, siger læge i Sundhedsstyrelsen, Andreas Rudkjøbing i en pressemeddelelse til Her På Øen.

Sundhedsstyrelsen lemper retningslinjerne, så hjemsendelser kun finder sted ved større smitteudbrud eller andre særlige situationer. Det vil for eksempel være, hvis mere end 30-40 personer på skolen er smittet, ved en superspredningsbegivenhed på skolen, eller hvis der er tale om nye og særligt bekymrende corona-varianter blandt de smittede på skolen.

Samtidig ændres definitionen af, hvem der er nær kontakt til en smittet, når det drejer sig om dagtilbuds-, skole- og uddannelsesområdet. Med de nye retningslinjer skal man have været under 1 meter fra en smittet person i 15 minutter eller mere for at blive nær kontakt, og man er heller ikke længere nær kontakt, blot fordi man er i samme stamklasse som en smittet person.

”Efter en lang periode, hvor mange elever og studerende har oplevet at være hjemsendt, skal skoledagen nu tilbage til det, vi husker fra før epidemien. Men det er stadig vigtigt at mindske smittespredning, så de gode råd skal stadig huskes ude på skolerne” siger Andreas Rudkjøbing.

Deltavarianten, som er en mere smitsom virusvariant, er nu altdominerende i Danmark. Derfor er det stadig afgørende, at man bliver hjemme og bliver testet, hvis man har symptomer – også selvom man er færdigvaccineret. Samtidig anbefaler vi fortsat, at man bliver testet to gange om ugen, hvis man ikke har fået første vaccinestik.

Vaccination kan være med til at normalisere hverdagen for børn

Siden 17. juni har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at 12-15-årige bliver vaccineret mod COVID-19. Der er endnu ikke mange færdigvaccinerede i denne gruppe, men godt 35 % har fået deres første stik, og endnu 10 % har booket tid til vaccination.

Arkivfoto: Her På Øen