Lørdag formiddag og nogle timer frem blev årets priser på Mors delt ud. 

Morsø Kommune fortæller via Her På Øen om prisuddelingerne:

To af modtagerne bruger fødderne meget, den tredje bruger hænderne meget og den fjerde bruger både hænder og fødder til at skabe glæde og oplevelser for andre. Så kort kan det siges om modtagerne af årets priser, som skulle være uddelt i forbindelse med årets frivilligfest.

Det er dog værd at sætte flere ord på de fire personer, som lørdag den 5. december blev tildelt deres priser til et officielt arrangement i kommunens administrationsbygning på Jernbanevej.
Det var fire mindre arrangementer i borgerservice med masser af plads, få deltagere og god Corona-sikkerhed. Tre af prismodtagerne kunne hver tage hjem med en check på 5000 kroner og en statuette, og Årets Ungleder fik et diplom med 2500 kr. og en pokal.

Årets Frivillig
Ordene ’godt gået’ bruger man, når folk har gjort det godt. Borgmesteren kom også ind på, at ordene passer ualmindeligt godt på Årets Frivillig 2019. Mors har et imponerende antal frivillige, som gør en stor indsats. Folk har sendt indstillinger ind og en jury har nomineret tre og efterfølgende valgt en vinder af prisen. Juryen består af borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) samt udvalgsformændene Tore Müller (S), børne- og kulturudvalget, Meiner Nørgaard (DF), udvalget for teknik og miljø, Ellen Phillipsen Dahl (DB), beskæftigelses- og erhvervsudvalget, og Henning Sørensen (V), det sociale udvalg.

De tre stærke kandidater er:

Prisen går til Dagmar Nygaard. Borgmester Hans Ejner Bertelsen sagde blandt andet følgende om Dagmar Nygaard i talen:

Dagmar Nygaard har sørget for at holde vores ældre i gang og fået dem til at genopdage vores smukke ø til fods med tiltaget Gå i Gang Mors. Hun har også sat fut i holdet ”Gå dig glad med Dagmar og Hjerteforeningen” og sørget for at hive rekordmange med til Ladywalk i Agger.

– Dagmar, du har virkeligt været med til at gøre en forskel. Du får vores ældre til at komme af sted hjemmefra og få sig rørt. Sammen opdager I året rundt steder på vores skønne ø – og selv om man har boet her en menneskealder, er der stadig steder, man ikke har besøgt. Borgmesteren sluttede af med ordene:

– Dagmar 1000 tak for din indsats, tak for dig og tillykke med prisen som Årets Frivillig.
Ja, man kan meget passende sige: Rigtig godt gået, Dagmar.

Årets Forening
Borgmester Hans Ejner Bertelsen stod også for at uddele prisen til Årets Forening. Det er ikke en let opgave, da Mors har mange foreninger, som gør et fantastisk stykke arbejde for at skabe liv og sammenhold på øen.

En jury bestående af borgmester og udvalgsformænd har set på indstillingerne og nominerede tre til prisen, som er: Bio Mors, Midtmors Sportsforening og Pinen og Plagen.

Prisen tildeles Pinen og Plagen. Borgmesteren sagde blandt andet følgende om begrundelsen for valget i sin tale:

– Pinen og Plagen yder et vigtigt bidrag til sundhed og sammenhold på Mors. Sammen udretter klubbens frivillige de mest utrolige ting og sætter hele øen i sving. Klubben har en kultur, som gør en positiv forskel i medlemmernes liv og for Mors, sagde borgmesteren og sluttede af med ordene:

 

– I indstillingen til denne pris er der også mange roser for jeres 100 Miles. Klubben har et fantastisk engagement i lokalsamfundet og skaber positiv opmærksomhed omkring Mors og øens skønne natur – både nationalt og internationalt. Stort tillykke med titlen som Årets Forening 2019 til jer alle i Pinen og Plagen.

Årets Ungleder
På Mors bor der også mange unge, som yder en stor frivillig indsats. Blandt de indstillede kandidater er der fundet en modtager til prisen som Årets Ungleder. Prisen uddeles i samarbejde med DGI og blev uddelt af formand for Folkeoplysningsudvalget, Poul Overgaard.

 

Prisen går til Mikkel Svane fra Morsø HK.

Poul Overgaard roste Mikkel Svane for den fine indsats og kom i sin tale ind på noget af det, som er skrevet i indstillingen fra Morsø HK, da Mikkel var træner for U13 drenge. I dag er Mikkel Svane træner for U15. I indstillingen nævnes det, at han går til opgaven med seriøsitet samtidig med at det skal være sjovt at gå til håndbold. Han træner sammen med en “voksen”, men han kan sagtens have drengene selvstændigt, når hans makker er forhindret.

 

– I indstillingen står der også om dig, at det er tydeligt, at drengene er glade for Mikkel, og han kan rumme alle type spillere uanset niveau. Mikkel er en stabil ung fyr, som man kan regne med til at hjælpe ved andre arrangementer i klubben. Forsæt den gode indsats og god vind, Mikkel, lød det fra Poul Overgaard, da han overrakte den dygtige ungleder et diplom med 2500 kr., en pokal, DGI’s årets Ungleder trøje.

 

Årets Kunstner
Dagens sidste prismodtager er en, der bruger hænderne til at forme med, og som modtager prisen Årets Kunstner. Det er Børne- og Kulturudvalget, som har været jury og uddeler prisen.

Prisen tildeles Erik Heide. Udvalgsformand for Børn og Kultur, Tore Müller, sagde blandt andet følgende i sin tale til den lokale kunstner:

 

– Årets Kunstner mestrer såvel de store, voluminøse værker som små udtryksfulde figurer. Med suveræn beherskelse af form og udtryk taler han til såvel kunstfagligt uddannede, som til vi ”almindelige” mennesker, der ”bare” nyder kunsten. Den kan forstås uden at lefle for det smarte, sagde Tore Müller og tilføjede:

 

– Årets Kunstner 2019 er en morsingbo, der har skabt sit eget formsprog, er kendt og anerkendt bredt, og som er tro mod og står ved sine rødder. Modtageren af Morsø Kommunes Kunstnerpris 2019 er: Billedhugger Erik Heide.

Næste års Frivilligfest kan forhåbentligt holdes mere i stil med festen sidste år. Datoen for festen bliver fredag den 26. november 2021 i Sparekassen Thy Arena Mors i Nykøbing.

Tekst og foto: Morsø Kommune