Af Dorit N. Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

 

  • Det er en minimumsservice, vi tilbyder nu, og det er bestemt ikke noget, vi er stolte af.

Så klart udtrykker Meiner Nørgaard den kommunale holdning til de nye køreplaner for buskørsel, som Her På Øen fortalte om forleden.

Fremover vil der ikke være mulighed for at køre med bus på Mors, når skolerne holder ferie, og på flere ruter, blandt andet bybussen i Nykøbing nedlægges afgange.

 

Siden Her På Øen skrev om de nye køreplaner, har mange læsere givet deres mening til kende, både her på selve mediet, og ved linket til artiklen på Her På Øens Facebookside.

Alle er utilfredse med den mindre buskørsel, og mange nævner også, at det er svært at bosætte sig i landområderne, medmindre man har bil.

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Morsø Kommune, Meiner Nørgaard er overfor Her På Øen helt enig med de utilfredse borgere.

Køreplanerne er bare ikke noget, den enkelte kommune selv har lov til at planlægge.

  • Vi får for få penge fra Christiansborg til at udmønte de opgaver, vi får tildelt, og derfor er vi nødt til at tilrette buskørslen efter uddannelsesinstitutionerne. Den nye busplan tilgodeser hverken dem, der skal på arbejde i Nykøbing, eller skal på indkøb i Nykøbing. Og det er vi bestemt heller ikke selv tilfredse med, fastslår Meiner Nørgaard.

Han er helt på det rene med, at det kan være svært at få folk til at bosætte sig i landområderne på Mors, når der ingen buskørsel er.

  • Men de ruter, der er skåret væk her på øen, er de ruter, hvor der enten er meget få eller slet ingen, der bruger dem, tilføjer han.

På Her På Øen har flere læsere foreslået, at man i stedet for en stor bus bruger en varebil til at køre de passagerer, der er.

Idéen med mindre køretøjer, der dermed er billigere i drift, synes kommunalpolitikeren godt om, og han tror også, at den løsning vil blive realiseret på et tidspunkt. Bare ikke i det nuværende udspil.

 

  • Måtte vi som kommune selv bestemme, kunne vi fx lave en fleksibel rute, som du foreslår, med en minibus fra Sejerslev til Nykøbing, hvor der hver dag er seks personer med. På den måde kunne vi uden tvivl bibeholde ruter og samtidig spare penge. Problemet er bare, at vi som kommune ikke selv må lave den slags fleksible løsninger, oplyser Meiner Nørgaard.

Det er trafikselskaberne, der har opgaven, og dem mener teknik- og miljøudvalgsformanden, er godt på vej til at grave deres egen grav.

Han glæder sig trods alt over, at der på Christiansborg er nedsat et nyt udvalg, der skal kigge på offentlig transport.

Meiner Nørgaard håber, at der bliver mere kommunal og lokal medbestemmelse, så buskørslen kan tilpasses det enkelte område.

  • Som velfærdssamfund burde vi kunne gøre det bedre på Mors, men som reglerne er nu, kan vi bare ikke. Vi håber på mere lokal indflydelse og friere tøjler, og det kommer en dag – bare ikke lige med det samme, lyder det fra teknik- og miljøudvalgsformanden i Morsø Kommune.

Hvad angår prisen på de flexture, trafikselskaberne anbefaler passagererne til at bruge i stedet for den ikke eksisterende buskørsel, er det også trafikselskaberne, der fastsætter prisen på denne ordning.

Her På Øen oplyste forleden, at prisen på flextur er steget betragteligt indenfor de seneste måneder.

En prisstigning, Meiner Nørgaard godt er klar over, men som kommunen heller ikke har nogen indflydelse på.

Pressefoto af Meiner Nørgaard isat arkivfoto af Her På Øen.