Af Dorit N. Glintborg
Hver dag laver det sociale værested Perlen i Nykøbing mad til op imod 75 mennesker, så køkkenet i Nørregade bliver godt brugt.
Det samme gælder inventaret, som slides hver dag.
Nu kan såvel personalet som de frivillige på KFUM’s Sociale Arbejdes værested Perlen i Nykøbing glæde sig til, snart at have et helt nyt køkken, og ikke mindst splinternyt inventar.
Inventaret kommer i hus takket være penge fra Melsen Fonden, som har doneret næsten 110.000 kroner til Perlen.
I går var Kurt Ejgil Møller fra fonden i Aalborg omkring værestedet for at aflevere den store check til daglig leder Nina Øvig Larsen.
Dagen i går, den 22. april, markerer samtidig den officielle start på renoveringen af hele køkkenet i Perlen.
En opgave, som værestedet lægger i lokale arbejdshænder fra Entreprenør Brian Engelst, Morsø El og Nordmors Murerforretning.
Selve renoveringen betaler Perlen selv.
Det er køkkeninventaret, pengene fra Melsen Fonden skal bruges til.
Og det er ikke den rene luksus, fortæller køkkenlederen på Perlen, Lone Nielsen under Her På Øens besøg:
- Ovnen er meget gammel, og den varmer ikke lige meget for oven og for neden, så det bliver utroligt dejligt med en ny ovn, siger hun.
Nina Øvig Larsen supplerer med at fortælle om gulvet i det gamle køkken, som længe har været meget glat at gå på, hvilket sagtens kan være farligt i et travlt køkken.
Melsen Fonden har godkendt Perlens ansøgning på de knap 110.000 kroner, fordi projektet falder ind under netop et af de formål, den støtter, nemlig samfundsmæssige og velgørende formål.
- At der er mange frivillige involveret i Perlen, gør bestemt ikke vores glæde ved at støtte mindre, understreger Kurt Møller overfor Her På Øen.
Perlen har fire ansatte og i alt omkring 80 frivillige, fordelt ud på de mange satellit-caféer rundt om på øen.
Det er Svend Erik Jørgensen, tidligere mangeårig leder af Perlen, der har indsendt ansøgningen til Melsen Fonden, og han er ligesom Nina Øvig Larsen og køkkenansvarlig Lone Nielsen taknemmelig for støtten.
Perlen regner med at ligge i byggerod i køkkenet i en måneds tid.
Mens håndværkerne har travlt, er ordningen med varm aftensmad mandag og onsdag sløjfet.
Til gengæld har køkkenpersonalet været så forudseende at lave masser af småretter på forhånd.
De retter tages nu op fra fryserne og varmes, så der er lune retter til frokost.
Uden mad og drikke, duer helten ikke. Heller ikke, når man har sin daglige gang som frivillig eller ansat på Perlen, eller man er en af værestedets mange brugere.
I øjeblikket er de store frysere og køkkenborde rykket ind i fællesstuen på Perlen, hvor køkkenleder Lone Nielsen er i fuld sving.
Melsen Fonden er stiftet af boet efter Svend Melsen (f. 1933, d. 2018), som er tidligere ejer af den succesfulde Aalborg-virksomhed Melsen Tech, der over årene er gået fra at være en serigrafisk trykvirksomhed til at være en teknologivirksomhed med fokus på elektromekanik.
På Her På Øens billede herunder ses fra venstre mod højre Svend Erik Jørgensen, Lone Nielsen, Nina Øvig Larsen, Brian Engelst og Kurt Ejgil Møller.