Af Dorit N. Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

 

Til sommer fylder Naturfriskolen på Nordmors 10 år.

For et par dage siden fyldte lillesøsteren, Naturbørnehuset, to år.

I alt 33 børn har i dag deres dagligdag i Naturbørnehuset i Sejerslev, og de kan fortsætte tilværelsen på samme adresse efter børnehavedagene, når de skal starte i skole.

 

Succesen på Nordmors startede ved Naturfriskolens åbning den 1. juli 2015.

Naturbørnehuset har efter kun to år allerede godt fat i lokalsamfundet.

 

Daglig leder af Naturbørnehuset, Casper Frederiksen, fortæller således til Her På Øen, at antallet af børn i Naturbørnehuset er steget fra 18 børn ved starten, til i dag 33.

Børnene kommer hovedsageligt fra Sdr. Dråby og længere nordpå, men der er også børn fra både Nykøbing, Tødsø og Tøving.

Der er mange fordele ved både at have friskole og fribørnehave på samme adresse.

  • Det skaber en rød tråd i børnenes liv, fastslår daglig leder Casper Frederiksen.

Naturbørnehusets børn får et meget blidere skifte fra børnehave til skole, fordi de ikke skal flytte til nye bygninger og lutter nye ansigter.

Desuden er der også en helt grundlæggende fordel for Naturfriskolen:

  • At vi nu har et børnehus, betyder jo, at der er en naturlig ”fødekæde” til skolen, siger Casper Frederiksen videre til Her På Øen.

Naturbørnehuset har til huse lige overfor Naturfriskolen, med kun skolegården imellem sig. Lokaliteterne er den tidligere indskolingsbygning.

I det daglige er der et godt samarbejde på tværs af skolegården.

Hver tirsdag og torsdag er Børnehuset med til morgensang på skolen, og om tirsdagen er der fællesspisning i skolens hal, hvor det er både børnehavebørn, skolebørn og lærere, der nyder middagsmaden sammen.

Helt generelt er der et godt fællesskab mellem skole og børnehus, og Casper Frederiksen kan blandt andet fortælle om en kommende fælles udflugt til Jyllands Park Zoo, og et cykelsponsorløb i maj.

 

Hvad er de mærkbare forskelle for et barn mellem at gå i en børnehave og en naturbørnehave?

Casper Frederiksen fremhæver Naturbørnehusets pædagogik, som fokuserer på at være klog på naturen – ”naturklogskab”.

  • Vi lærer børnene om sig selv og om naturen gennem direkte erfaringer, hvor vi bruger udearealerne, skoven, fjorden, haven og markerne som en legeplads med rig mulighed for brug af alle sanserne, fortæller den daglige leder af Naturbørnehuset i Sejerslev.

Af eksempler på lærerige aktiviteter i naturen kan nævnes det at plukke bær om sommeren, og at være med til at lave bål.

Naturbørnehusets mål er at skabe robuste, nysgerrige og sociale børn med friske røde kinder og en dyb forståelse for naturen.

De to første år i Naturbørnehusets tid har børnene været i skovbørnehave efter sommerferien, og den succes gentages i år.

Skovbørnehave vil sige 14 dage med hver dag under åben himmel.

I 2023 blev børnene i løbet af de to uger hver dag afleveret og hentet i Skranderup Skov. Naturligvis sammen med personale fra Naturbørnehuset.

Sidste år var det Skarregaard, der lagde rammer til skovbørnehaven.

 

De 33 børn i Naturbørnehuset på Nordmors er i alder fra 10 måneder til seks år.

Casper Frederiksen oplyser, at det stigende antal børn har betydet, at Naturbørnehuset også har budt flere kolleger velkommen, så den gode normering kan fastholdes.

Fotos fra Naturbørnehuset til Her På Øen.