Af Dorit Glintborg
Når Peter Therkildsen tænker tilbage på sin skoletid og barndom, er der megen glæde med. Som dét med, at én af lærerne var tilbøjelige til at kunne bestikkes til en god karakter. Der er dog også mindre glade minder. Som da faderen døde midt i den lille Peters barndom, og han og broderen sammen med deres mor måtte klare sig videre.
Peter Therkildsen er af alle i området kendt som kommunalpolitiker og regionsrådspolitiker for Venstre på Mors, og en lang karriere i forsvaret, hæren og på Skive Kaserne står også på hans CV.
En karriere og et liv, der tog sin uddannelsesmæssige start i 1960, da Peter Therkildsen startede i 1. klasse i Emb Lilleskole.
Peter Therkildsen husker tydeligt tiden op til skolestarten i 1960. Han skulle nemlig cykle til skole, og derfor havde han fået en cykel, der vist nok var brugt, og som han skulle lære at bruge.
- Vi befandt os jo i trygge rammer derhjemme hos vores forældre, da vi havde landbrug. Så jeg var ikke ude i samfundet som sådan før jeg startede i første klasse. Der var indimellem et par piger, der passede os, når far og mor skulle noget, fortæller Peter Therkildsen.
Han fik lært at cykle, og derefter gik turen på cykel fra hjemmet i Emb til Emb Lilleskole, som der var cirka tre kilometer til.
Peter Therkildsen oplyser, at den store skole i Emb på det tidspunkt lige var blevet nedlagt og omdannet til forsamlingshus. Der var i stedet blevet bygget Centralskole i Vils, hvor eleverne fra Emb skulle til fra tredje klasse. Men første og anden klasse foregik i Emb.
Her havde Peter Therkildsen og hans seks klassekammerater Frøken Jensen, hvis far boede sammen med hende, og som blev hentet ind i klasselokalet, når klassen havde sang.
Så spillede han på violin.
- Jeg gjorde meget ud af skolen de første år. Min mor terpede en del med mig, for det var vigtigt for hende, at vi klarede os godt i skolen, beretter Peter Therkildsen.
Fra tredje klasse foregik skolegangen i Vejerslev, og hertil foregik transporten med skolebus.
Det var Kresten Nielsen fra Vils, der havde lillevognmandsforretning. Og som faktisk var i familie med Peter Therkildsen, hvis faster han havde været gift med, indtil hun døde af tuberkulose i slutningen af 1950´erne.
Glæden ved at gå i skole forandredes efter nogle år.
Det hænger måske sammen med, at familien oplevede den ulykke, at faderen døde, da Peter Therkildsen var kun 10 år.
- Da blev jeg nok lidt skoletræt, siger Peter Therkildsen.
Moderen fik ekstra brug for hjælp af de to sønner i landbruget derhjemme, og dengang blev der hverken tilbudt psykologhjælp eller samtaler til en familie, der oplevede den tragedie at miste et familiemedlem.
Peter Therkildsen mindes, at han og broderen var hjemme fra skole i én uge, og derefter skulle hverdagen blot fortsætte.
Han husker dog også, at naboer og familie var en kæmpestor støtte.
Som han udtrykker det: Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Når der eksempelvis skulle hakkes roer, kom både naboer og familiemedlemmer om aftenen og hjalp til.
- Dengang var der virkelig sammenhold og fællesskab i de små samfund.
Tilbage til skoletiden, så foregik første og anden klasse i Emb, mens tredje, fjerde, femte, sjette og syvende foregik i Vejerslev.
Herefter tog Peter Therkildsen 8. og 9. klasse på folke- og realskolen i Grønnegade i Nykøbing, og efter endt eksamen tog han ydermere teknisk forberedelseseksamen på aftenskole.
- I Nykøbing blev jeg faktisk rigtig glad for at gå i skole – igen. Biler og mekanik har altid interesseret mig, så jeg valgte at tage mekanikeruddannelsen.
De pædagogiske principper dengang var meget anderledes end i dag. Peter Therkildsen husker blandt andet, at hans to år yngre lillebror fik en ørefigen for at tygge tyggegummi i skolen.
Selv har han kun oplevet at få et ordentligt rap over fingrene med en lineal.
I 2017 mødtes hele folke- og realklassen til 50-års jubilæum, og den dag i dag har Peter Therkildsen helt styr på, hvor de tidligere klassekammerater er.
På billedet her ses Peter Therkildsen som nummer tre fra højre i den stående række med fin hvid krave.
Skolebilledet er fra syvende klasse på Vejerslev Centralskole, og tilsendt redaktionen, Her På Øen.