Af Dorit Glintborg
Doritglintborg1@gmail.com
Da Henning Jensen var barn, startede julen først i december, når hjemmeslagteren kom tidligt om morgenen for at slagte julegrisen.
Henning Jensen er født i 1949 i Nykøbing.
I dag hedder det Markedsgade, men dengang hed det Grønmarken, og Henning Jensen fortæller, at det vitterligt var ene marker i hans barndom.
Han er vokset op på en ejendom med syv køer og nogle grise, og hans far havde arbejde hos foderstoffirmaet Holger Clemensen ved siden af.
Henning Jensen har mange dejlige minder fra sin barndoms jul:
”Når hjemmeslagteren havde slagtet grisen, blev grisen anbragt på en stige med et hvidt lagen over indtil næste dag.
Her blev den slagtede gris parteret, og min mor brugte alt fra grisen. Alt var hjemmelavet.
Blodet blev brugt til blodpølse og blodsuppe. Tarmene til medisterpølse. Noget af kødet blev saltet, andet blev hakket til fars og brugt til blandet andet sylteflæsk. Boven kom op på loftet, hængende på skorstenen. Så kunne den holde sig til efter jul.”
Henning Jensen beretter videre, at hans far elskede blodsuppe med rosiner, og at familien – bestående af forældrene og tre børn – altid fik kogt øl til frokost den 24. december.
Moderen i hjemmet lavede al julemaden selv, og selvfølgelig blev der også bagt småkager.
Sodavand var ikke noget, man nød til hverdag, og Henning Jensen fortæller levende om turene, hvor han og hans to søskende den 23. december gik ned til Morsø Bryghus i Østergade i Nykøbing for at hente et anker øl.
– Det gjorde vi hvert år, og jeg mener, der var tre liter i et anker.
Når den kogte øl til frokost juleaftensdag var fortæret, begav de tre børn sig afsted til mejeriet Engholm på Nørrebro i Nykøbing og hentede is.
Det var nemlig også en tradition i familien.
Ugen før jul skulle juletræet hentes. Det skete ved skovfogeden ude ved anlægget, og Henning Jensen fortæller, at juletræsafhentningen – hvis der var faldet sne – foregik i kane, trukket af familiens store, flotte Frederikshavnerhest. Var der ikke sne, var man afsted i jumpen. Alle tre børn var med deres far for at hente juletræet.
– Mor havde jo travlt i køkkenet. Hun lavede også hjemmelavet rødkål med ribssaft, mindes Henning Jensen.
Også kogte klejner og konfekt af marcipan blev der skabt i køkkenet til glæde ikke mindst for de tre børn.
Henning Jensen mindes med glæde sin barndoms jul, og får med egne ord tårer i øjnene ved tankerne.
– Dengang kunne vi glædes over små julegaver, og sætte pris på en sodavand. De stakkels unger i dag, som næsten bliver væk i gaver og som kan bælle sodavand hver dag.
Redaktionen bliver helt nostalgisk ved at videreformidle den gode historie fra Henning Jensen, og tænker næsten misundeligt på at have oplevet en tid, hvor der var både mejeri, bryggeri og skovfogedhus lige rundt om hjørnet.
Henning Jensen og familie ønskes en dejlig jul 2019.
Forhåbentlig med masser af flæskesteg og sylteflæsk, som er Henning Jensens favoritter.