Øens plejecentre får også glæde af nyt tiltag, som skal være med til at øge interessen for SOSU-uddannelsen. Lige nu søger Morsø Kommune unge mellem 14-17 år til nye ungejobs, som kaldes for Spirer.

Spil et spil, gå en tur eller læs højt af avisen. Det kunne være nogle af opgaverne i et nyt ungejob hos et af plejecentrene i Morsø Kommune.
Det bliver en del af en såkaldt ”spire-ordning”, og kommunen har ladet sig inspirere og trækker på solide erfaringer fra andre kommuner, som har lignende ordninger.

De unge medarbejdere kommer ikke til at overtage medarbejdernes opgaver og ansvar. Formålet er at give ekstra aktiviteter og nærvær til beboerne, og så handler det om at gøre de unge nysgerrige på ældre- og sundhedsområdet.


En del af en vigtig indsats

Den stigende efterspørgsel efter SOSU-uddannede er en kendt udfordring, og et nyt tiltag med fritidsjob til unge mellem 14-17 år på øens plejecentre forventes at kunne bidrage positivt.

Henning Sørensen, Formand for Udvalget for Social, Sundhed og Beskæftigelse, ser det som en yderst vigtig opgave, at der arbejdes målrettet på, hvordan kommunen sikrer medarbejdere fremover på ældre- og sundhedsområdet.
Han håber, at den nye spire-ordning kan blive en stærk del af denne indsats.

– Vi gør det her blandt en række tiltag, fordi vi virkeligt har brug for at endnu flere vælger at tage en SOSU-uddannelse. På den her måde bliver de unge inspireret til at arbejde med området, før de skal ud at vælge uddannelse. Vi er inspireret af erfaringer fra andre kommuner, som viser, at det kan motivere de unge til at vælge dette område som karrierevej, fortæller Henning Sørensen til Her På Øen,  og forsætter:

– En anden gevinst er de relationer og aktiviteter, som der opstår blandt de unge og beboerne på plejecentret. Vi opfordrer øens unge til at søge dette fantastiske fritidsjob, og vi håber, at de voksne vil hjælpe med at give tippet videre, hvis de kender en, som kunne have glæde af jobbet, siger Henning Sørensen.

15 ledige spire-stillinger

Det nye tiltag er muligt fra 1. januar 2025, da kommunalbestyrelsen i deres budgetforlig besluttede at afsætte 320.000 kr. årligt til tiltaget fordelt ud til plejecentrene. Beslutningen går fint i tråd med aftalen mellem regeringen og en række partier, hvor et af initiativerne er ”øget fokus på spireordningen og rekruttering af unge velfærdstalenter”. Morsø Kommunes håber at kunne ansætte 15 unge i den nye spire-ordning. Som udgangspunkt kommer de unge til at have to vagter pr. uge, og hver vagt forventes at vare 2 timer.

Der er udarbejdet en rammeaftale for området omkring blandt andet arbejdsopgaver og løn mellem Kommunernes Landsforening og fagforbundet FOA.

Der vil blive afviklet et fælles velkomstarrangement for alle de nyansatte spirer, hvor der gives grundig introduktion til ”spirejobbet”.

På hver arbejdsplads udpeges en eller flere mentorer for spirerne, som skal være central støtte for den unge igennem ansættelsen, og resten af organisationen vil forinden få en grundig introduktion.
Det nye tiltag vil også løbende blive evalueret.

Ansøgningsfristen er 24. november, og interesserede kan læse mere om jobbet og ansøge på Morsø Kommunes hjemmeside: www.mors/job.

Kommunens medarbejder Annette Bundgaard Sø kan kontaktes på telefonnummer 2445 4612, hvis de unge eller deres forældre har spørgsmål til jobbet.

Morsø Kommune opfordrer unge interesserede til at søge, nu og der vil være løbende optage, hvis der er ledige stillinger.

Pressefoto.