Af Dorit Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

Energikrisen får de fleste af os til at skrue ned for varmen, og i stedet iføre os ekstra tøj i øjeblikket.

Samtidig med, at nattemperaturen har sneget sig under frysepunktet, er det en udfordring at holde husene varme samtidig med, at der skal spares.

Regeringen anno 2022 har anbefalet en max temperatur på 19 grader i danskernes hjem, og i de forskellige kommuner efterfølges anbefalingen, så eksempelvis klasselokaler og biblioteker ikke har mere end de 19 graders varme.

På den måde kan der spares på energien.

Men synes vi, at det er lidt surt og besværligt, kan vi måske trøste os ved tanken om, at vi har prøvet noget lignende før. Endda værre (koldere) end nu.

Har vi ikke selv, har nogen i vores omgangskreds sandsynligvis.

I 1974 var der også stor energikrise. Oliepriserne var steget markant, og den siddende regering med statsminister Poul Hartling, Venstre opfordrede danskerne til at holde temperaturen i hjemmet på kun 18 grader.

I DR2’s “Husker du 1974?” forleden fortalte flere danskere således, hvordan de lukkede flere rum i huset af for ikke at bruge energi/olie til at varme dem op.

Det var også dengang, vi havde bilfri søndage.

Så mens vi i disse dage måske går og hopper lidt for at holde varmen gratis, kan vi trøste os med, at vi har klaret en lignende krise før.

Og vi kan måske ovenikøbet varme os mentalt ved at nynne Danmarks Nationalskjalds “Det er en kold tid…” fra 1978.

Mon ikke Kim Larsen ville have haft et par gode og sande ord til sine landsmænd i disse tider?

Jeg tror det.

Heldigvis har vi mulighed for at lytte til hans ord stadigvæk.

Foto: Her På Øen.