Af Dorit Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

 

Når man er stor allerede som lille, hvad så, når man rent faktisk bliver stor?

Det spørgsmål har været aktuelt for hovedpersonen i dette afsnit af Her På Øens ”Hvor blev de af?”, men noget problem har det ikke været.

Tanja Spurré var allerede som otteårig en musikalsk stjerne, og når redaktionen skriver Tanja fra Mors, vil de allerfleste være helt klar over, hvem det handler om.

Først med sin far, Leif Andersen, og siden solo med far til at køre og holde styr på alt det tekniske, havde Tanja fra Mors en sand barnestjernekarriere. Ikke kun her på øen, men også mange steder rundt om i resten af Danmark.

”Langt fra Karby City” er en af de sande ørehængere fra den tid, hvor den lille Tanja betog mange med sin klare barnerøst.

I dag er Tanja voksen, og hun arbejder som social- og sundhedsassistent.

Men først skal vi høre, hvordan det med musikken egentlig begyndte.

 

Musikalsk familie og opvækst

Tanja er født i Karby den 4. maj 1976, og hun fortæller til Her På Øen, at hun voksede op i et hjem med musik.

  • Min far og hans søskende spillede i deres unge dage, og min far tog sammen med sin bror ud at spille på harmonika, fortæller hun, der har fået fortalt, at hun som helt lille til familiefester kom med op på scenen for at synge med.

Den egentlige musikkarriere tog fart, da Tanja var en otte-10 år gammel, og familien Spurré Andersen i Karby fik en ny nabo.

Det var Søren Støvlbæk, der i mange år havde været fisker fra Sillerslev. Han fik sat skub i tingene, mindes Tanja, og han bevirkede også, at Radio Midt/Vest kom til Nykøbing for at dække et arrangement, hvor Tanja & Far sang på Kirketorvet.

  • Siden da kørte det i høj fart. Vi blev engageret til at spille og synge på plejehjem om eftermiddagen, til messer i haller og til private fester. Det eskalerede mere og mere, og vi blev kontaktet af radiokanaler og tv-stationer, mindes Tanja.

Endelig blev Tanja – eller far Leif, der var manager for sin lille datter – kontaktet af et musikbureau, som skrev kontrakt med den lille Tanja fra Mors.

Det affødte spillejobs så langvejs som på Sjælland, og såmænd også i Tyskland.

Nok er nok 

På et tidspunkt tænkte Tanja, der i dag har taget sin mors mellemnavn Spurré til efternavn, at nu var det måske nok.

Op til konfirmationen tænkte hun over uddannelse og fremtid i øvrigt, og hun valgte at stoppe med at synge.

Det var i 1991.

Her På Øens spørgsmål om, hvordan det var at fortælle forældrene om den beslutning, forsikrer Tanja, at hun blev mødt med total opbakning.

 

  • Jeg havde lige udgivet den sidste CD ”Tøffelhelten”, og følte mig presset fra bureauets side, der hele tiden ville vide, hvad jeg havde af ny musik på bedding. Det blev for meget, og jeg gik i tænkeboks, og kom frem til at stoppe efter nogle år med fantastiske oplevelser.

 

Efter konfirmationen i 1991 gik livet videre for den unge Tanja, der efter Karby Skole startede i Hvidbjerg, hvorefter hun havde et år i huset i Karby Præstegård.

En tragedie ramte familien 

Kernefamilien i Karby talte en søskendeflok på tre, hvor Tanja er den ældste, lillebror Jens Erik to år yngre, og lillesøster Dorthe syv år yngre.

Som mange af os oplever, er livet ikke altid en dans på roser.

Familien Spurré-Andersen havde i 1993 den store sorg at miste deres søn og bror i en trafikulykke.

En tragedie, der som den slags altid gør, satte varige spor i hele familien.

Også hos storesøster Tanja, som til Her På Øen fortæller, at hun var meget tæt knyttet til sin to år yngre bror.

  • Han arbejdede på en gård på Agerø, og var på vej hjem på knallert, da han blev påkørt af en bil. Så det skete tæt på hjemmet, fortæller hun.

Jens Erik blev 15 år.

Tanja fortæller, at lillebrorens alt for korte liv havde været præget af nogle svære år, idet han var født med en hjertefejl. Som seksårig fik han indopereret en pacemaker, som gjorde, at den lille dreng havde et godt liv.

Men så skete ulykken.

  • Han var 15, og jeg var 17 år. Vi nåede at få lidt af vores ungdomsliv sammen, og vi var meget tætte. Da Jens Erik døde, føltes det pludselig som et stort spring mellem min lillesøster Dorthe og mig, fordi hun er syv år yngre end mig, og Jens Erik ikke længere var i mellem.

Som årene er gået, og søstrene er vokset op, er springet på de syv år ikke længere af nogen betydning, og de er heldige at have et godt og tæt forhold.

Lillebror er med

Men at miste en søskende er noget, der altid vil sidde i én og være en del af én, fastslår Tanja Spurré:

  • Folk, der ikke har prøvet det, kan ikke sætte sig helt ind i det, tror jeg.

Tanja Spurré har da også i alle årene haft sin lillebror med i tankerne, hver gang, hun har stået overfor et stort skridt eller en vigtig opgave.

Musikken spiller stadig

Musikken har Tanja ikke sluppet helt.

Når man er født ind i en musikalsk familie, sidder det jo i generne.

I tre år tog hun rundt med Kurt & Co., hvor der blev spillet ved mangt en privat fest.

I mellemtiden havde Tanja dog læst til social- og sundhedshjælper, og siden social- og sundhedsassistent, og fået arbejde på Ansgarshjemmet i Øster Jølby.

Da også weekenderne sommetider bød på arbejde, blev det for meget med optrædener hver weekend, og hun stoppede i Kurt & Co.

Weekendhytten i Karby 

Én ting hænger dog ved rent musikalsk, og det er Weekendhytten i Karby; den årlige revy, hvor Tanja har været med i over 25 år sammen med Søren Christensen og en række andre lokale dilettanter.

  • Det nyder jeg. Her kan jeg udfolde mig og bruge det, jeg kan lide. Både at synge og optræde lidt på en scene. Og ikke mindst være sammen med nogle skønne mennesker, fortæller Tanja.

Hun skriver også selv stykker til den populære revy, og hun understreger, at hun vil være at finde på de skrå brædder i Karby, ligeså længe, de andre vil have hende med.

Gerhard Mark 

Og så er der jo samarbejdet med Gerhard Mark.

Han ringer nemlig engang imellem til Tanja for at høre, om ikke hun vil med ham ud til et spillejob, og det har hun været flere gange.

  • De sidste tre år har jeg været med Gerhard ude at optræde til ældrefesten her på øen for de plus 65årige i Nykøbing Hallen, og det nyder jeg også meget, fortæller den musikalske morsingbo, der også kan løfte sløret for et kommende projekt med Morsø Kommune, hvor også Gerhard Mark skal med.

Tanja er blevet voksen 

Jobmæssigt har Tanja Spurré netop skiftet arbejdsplads efter 20 år på Ansgarshjemmet i Øster Jølby.

Siden 1. oktober 2020 hedder arbejdspladsen Bakkely i Nees, hvor hun ligeledes arbejder som social- og sundhedsassistent på opholdsstedet for unge med spiseforstyrrelser og andre diagnoser.

Tanja fra Mors er blevet voksen, og har tre børn.

Julie på 22 år, Kamilla på 19 år og Nikolaj på 16.

Familien har – lige siden Tanja var 19 år – boet i Tæbring, men efter en nylig skilsmisse er Tanja flyttet til Ljørslev.

 

I ørehængeren ”Langt fra Karby City” synger Tanja, at der er langt fra Karby City til Nashville Tennessee, men at hendes ønske er, engang at synge sine sange dér.

Sådan er det ikke gået, men den beslutning traf hun selv allerede i konfirmationsalderen.

Så dét er, som dét skal være.

Og musikken spiller stadig.

Billeder: Privat og arkiv.