Af Dorit N. Glintborg
En glad smilende lygtemand, udskåret af et græskar.
Det er, hvad mange danskere vil forbinde med Allehelgensaften, som er den 31. oktober.
I engelsksprogede lande hedder traditionen Halloween, og her er det raslende skeletter og dødningehoveder, der markerer dagen.
Den danske Allehelgensaften markeres i folkekirkens gudstjenester, hvor der tændes lys for at fejre troens forbilleder og tænke på de døde.
Halloween i de engelsksprogede lande fejres på samme dato, og er ifølge flere opslagsværk den aften, hvor hekse og genfærd er løse for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på Allehelgensdag.
Det vil altså sige, at Halloween håner Allehelgensdag.
Hvordan harmonerer det med den danske folkekirke, at en engelsksproget tradition mere og mere importeres til Danmark, når denne tradition er tænkt som en hån mod det, den danske tradition ærer?
Det har Her På Øen spurgt én af øens præster om.
Anna-Marie Sloth er sognepræst ved Nykøbing og Tødsø Kirker, og hun siger til Her på Øen, at hun i starten havde svært ved at acceptere den amerikanske traditions indtog i Danmark.
-
Jeg tog stærkt afstand fra det de første år. Men det er op ad bakke at ville bekæmpe Halloween i Danmark, så jeg tror, vi i kirken forsøger at forbinde de amerikanske traditioner med de danske ved Alle Helgen.
Det gør man blandt andet ved konfirmandforberedelserne ved Nykøbing og Tødsø Kirker, hvor Anna-Marie Sloth beskriver, at man kan gøre børnene bekendt med døden og det uhyggelige på en mindre højtidelig måde ved at inddrage Halloween.
- Ved Alle Helgen mindes vi vores døde. I Halloween klæder børn sig ud og dyrker det uhyggelige. Man kan godt forbinde de to måder at markere en højtid på, siger Anna-Marie Sloth.
Mens der i Halloween er spøgelser og uhygge, er der i Alle Helgen en tro på opstandelsen og lyset.
Anna-Marie Sloth fortæller videre til Her På Øen, at hun som præst fortæller konfirmanderne, at den danske folkekirke ikke tror på, at alting stopper med, at man bliver til et skelet, men at der er noget efter døden.
-
Vi har ikke fået forklaret, hvordan, men vi har evighedshåbet og vi ved, at dem, vi har mistet, er hos Gud, hvor der er varmt og lyst, understreger hun som en kontrast til de uhyggelige skeletter, der bruges til at markere Halloween.
Den lokale præst finder udsmykninger med skeletter og blodplettede lagner svær at forstå, men på den anden side kan man også undres over, at vi er mange, der nyder at se en krimi på tv.
- Vi er jo mange, der gerne ser spændende krimier med både ondskab og mord, men vi nyder krimien, fordi det er politiets opklaring af sagerne, vi fokuserer på, mener hun, og slutter:
-
– Halloween er måske børnenes krimi.
Alle Helgensaften er som nævnt den 31. oktober.
Alle Helgensdag er den 1. november.
Foto: Her På Øen.