Her På Øen har modtaget et indlæg fra politidirektør ved Midt- og Vestjyllands Politi, Helle Kyndesen

Kan sund fornuft bekæmpe kriminalitet?

 

”Fup med tofaktorgodkendelse via Messenger, falske sms’er og mails i omløb, besked om godkendte lån er svindel, falske beskeder om annulleret betaling, smartphones til 20 kr., falske tilbud fra FDM, mail om refusion er ikke fra Topdanmark, falske telefonopkald fra Eurojackpot, du kan ikke modtage betalinger gennem GLS ……….” – rækken af advarsler via app’en ”Mit digitale selvforsvar” om måder, man kan blive svindlet på, er nærmest uendelig.

 

I takt med at vores liv er flyttet online, må vi sande, at de kriminelle er flyttet med, og den kriminelle kreativitet er enorm. Så hvordan finder man rundt i den digitale jungle uden at blive snydt og bedraget? Det er i hvert fald en rigtig god ide at bruge sin sunde jordnære fornuft, både når man færdes i den digitale og den fysiske verden.

 

Sidste år modtog politiet på landsplan 35.254 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet. Og det dækker over nærmest lige så mange typer af sager, som der er advarsler.

 

Det er fx falske sms’er fra gerningspersoner, der udgiver sig for at være energiselskaber eller fragtfirmaer, som beder dig opdatere kortoplysninger. Eller sms’er fra din ”gode veninde” eller ”dit eget barn”, der bare lige står og mangler nogle penge, som du skal overføre.

 

Det er 1.834 anmeldelser om salg af falske billetter. Til koncerter, festivaler og fodboldkampe.

 

Det er grove sager, hvor særligt unge mænd lokkes til at sende intime billeder af sig selv og bagefter bliver afpresset til at betale penge til gerningsmændene. Det er falske investeringssider, der lokker offeret til at ”investere” store summer i finansielle produkter, der viser sig ikke at eksistere.

 

Og så er det sager om køb og salg af varer på nettet. Typisk, hvor køberen aldrig har fået tilsendt varen, som personen har fundet billigt til salg på Facebook.

 

It-kriminaliteten er et prioriteret område i politiet, hvor vi hver eneste dag arbejder målrettet med at efterforske og retsforfølge gerningspersoner. Men udover at få stillet gerningspersonerne til ansvar, er det også vores opgave at forebygge, for det er nu engang bedst at undgå at blive udsat for kriminalitet. Og her kan vi sammen komme rigtig langt i forhold til netop den it-relaterede økonomiske kriminalitet.

 

Banken hverken ringer eller sender sms’er for at få din pinkode. Fragtfirmaet spørger ikke om dine kortoplysninger via en sms. Uanset at telefonnummeret, sms’en kommer fra, ser rigtigt ud.

 

Smæk røret på. Klik ikke på linket. Vær’ varsom med at dele intime billeder af dig selv med nogen, som du ikke kender. Handl på en platform, hvor sælgeren er verificeret med MitID, eller insister på personligt fremmøde, hvis du fx i sidste øjeblik står og mangler en festivalbillet.

 

Bagmændene udvikler hele tiden metoderne, og jeg kan godt forstå, at det er svært at følge med. Derfor skal man heller ikke skamme sig, hvis man bliver snydt. Men det er vigtigt, at man anmelder det til politiet. Dels kan vi følge bagmændenes nyeste metoder, og dels kan vi komme i gang med at efterforske, inden sporet bliver koldt.

 

Og så er det vigtigt, at bevare den almindelige sunde skepsis.

 

Lyt til din kritiske sans – din sunde fornuft – også når du er online. Og del gerne din sunde skepsis med venner og familie, så vi sammen kan forebygge IT-relateret kriminalitet.

Pressefoto.