Sidste år fejrede Kulturmødet Mors 10-års jubilæum med sit hidtil mest omfattende program. Igen i år kan de 35.000 besøgende se frem til et stjernespækket program med mere end 500 gratis oplevelser og samtaler.

Og så udvider Kulturmødet med nye scener, der skal sikre at nysgerrige borgere i alle aldre får mulighed for at mødes med det professionelle danske kulturliv og skabe det særlige samtalerum, som Kulturmødet udgør.

“Årets program har en helt enorm spændvidde, hvor vi viser at kunst og kultur er det, der binder os sammen som samfund, og former og udvikler os som mennesker. Men det er også her vi finder inspiration og svar på, hvordan vi løser de større samfundsudfordringer. Og så præsenterer vi jo i al beskedenhed et fuldstændigt imponerende program med stærke stemmer fra hele norden og danske og internationale kunstnere fra øverste hylde”, siger Caspar Ryttergaard, direktør for Kulturmødet Mors til Her På Øen.

Seks temaer danner ramme for årets samtaler
Seks temaer danner rammen for samtaleprogrammet 2024: ”Demokrati”, ”Fremtid, forretning og reformer”, ”Næste generation”, ”Trivsel og sundhed”, ”Grøn dagsorden”, og som noget nyt et særligt fokus på “Kunstnerliv”.

Programmet spænder fra debatter om kunst i ældreplejen til en samtale mellem debattør Emma Holten og radiovært Mathias Wissing om det omsorgsarbejde, som bliver overset i de økonomiske modeller, og som fortsat først og fremmest udføres af kvinder.

Den aktuelle dokumentar ‘Sexisme i Musikbranchen’ bliver bragt ind i et nordisk perspektiv, hvor Johan Hilton, forfatter til ’Den sidste teaterdirektør’, medvirker i en samtale med Kitte Wagner, Teaterchef for Dramaten, og sangeren Pernille Rosendahl.

Og så gæster en lang række af forfattere Kulturmødet. Deriblandt Moussa Mchangama, Kim Blæsbjerg, Glenn Bech, Kristina Holgersen, Dy Plambeck, Josefine Klougart, Malte Tellerup, Sara Alfort, Lærke Kløvedal, Niels Krause-Kjær, Nadia Kløvedal Reich, Kjell Westö, Linn Ullmann og mange flere.

Der er også lejlighed til at vende Koranloven i selskab med debattør og formand for Dommerfuldmægtigforeningen, Nina Palesa Bonde, og Jyllands-Postens chefredaktør Marchen Neel Gjertsen diskuterer hvorfor vi skal give milliarder til medierne sammen med blandt andet direktør for DR Kultur Henrik Bo Nielsen og MF Inger Støjberg mfl. Og så lægger brobygger Özlem Cekic også vejen forbi til en samtale om at møde sine modsætninger over en kop dialogkaffe.

Det gode liv og hvordan håndværk og håndarbejde kan spille en rolle bliver debatteret af blandt andet forsker Lene Tanggaard, specialkonsulent i Region Midtjylland Mikkel Ottow og direktør i Fokus Folkeoplysning Bjørn Salling under ledelse af formand for FORA og tidl. Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen og meget, meget mere.
Oplevelser i fællesskab
På den musikalske klinge kan man opleve Søren Huss, hvor han indtager Folkescenen med lige dele humor, sarkasme og alvor. Oplev også Peter Sommer med Who Killed Bambi, August Høyen og den færøske verdensstjerne EivørNana Jacobi spiller en eksklusiv koncert under titlen ”Hold Dit Hjerte Blødt,” ligesom Sascha Dupont synger for til årets fællessang.

Når ørene er fyldt op med ord, og man trænger til at bruge kroppen, så byder bibliotekerne til boggymnastik fredag midt på dagen, ligesom Rebild Spillemandslaug og Morsø Folkedanserforening giver alle Kulturmødets deltagere mulighed for at vågne og få pulsen op lørdag formiddag.

De mere stillesiddende kan deltage i workshoppen ”Mindful Drawing”, hvor illustrator Rebecca Rosenquist guider én gennem enkle tegneøvelser, der kan give et øjebliks ro. Eller man kan besøge et nyt værk af den dansk-marokkanske billedkunstner Maria Nørholm Ramouk, under temaet ’Udveksling’. Værket danner også ramme for udveksling af andre kunstneriske indslag og debatter. I samarbejde med Kunsthal Spritten kuraterer Ramouk en længere samtale med bl.a. Moussa Mchangama, der bringer viden, andre perspektiver og stemmer frem. Ligesom værket danner scene for en koncert med lydkunstner Lars Greve og sanger Irish Gold.
Stort nordisk fokus
Sidste år søsatte Kulturmødet – med støtte fra A.P. Møller Fonden – en ambitiøs indsats for at samle stærke stemmer og kulturpersonligheder i hele nordens forsamlingshus på Mors. I år er ingen undtagelse. Kulturmødet får besøg af en lang række kunstnere, meningsdannere og kulturpersonligheder fra Sverige, Norge, Finland, Grønland og Færøerne.

Publikum kan se frem til at møde den litterære verdensstjerne Linn Ullmann i samtale med den danske forfatter Dy Plambeck, om hvorfor familien er uimodståelig at skrive om, mens Glenn Bech og norske Maria Navarro Skaranger mødes til en snak om klasseforskelle, omskiftelig omsorg og litteraturens adelsmærke, nemlig at give indblik i en verden, som den tager sig ud gennem andre øjne end vores egne.

Krigen i Ukraine har sent rystelser gennem Norden og haft den direkte konsekvens, at Sverige og Finland er optaget i NATO. Alle lande forbereder sig på en stor krise og opfordrer befolkningen til at have nødlagre derhjemme. Hvilken rolle spiller kunsten og kulturen i en krisetid? Det spørger vi bl.a. den svensk/finske forfatter Kjell Westö, tidligere finske kulturminister forsvarsminister Stefan Wallin, tidligere minister og nuværende generalsekretær i Nordisk Ministerråd Karen Ellemann om.

Nordisk Råds Litteraturpris finder også vej til Kulturmødet. Her kan man høre hvordan prisen uddeles og møde aktuelle forfattere.
Torsdag indtager modige unge fra Danmark, Finland, Færøerne, Grønland, Norge og Sverige Folkescenen med ærlige taler og vigtige budskaber, de brænder for. For også de unges stemme er Kulturmødet særligt optaget af.

Stort løft af børne- og ungeområdet
Siden Kulturmødet i 2022 for første gang klippede snoren til Børnenes Kulturmøde er det blevet en stor succes med deltagelse af mere end 2000 børn. Derfor får Kulturmødets børne- og unge områder i år et markant løft med støtte fra Nordea-Fonden.

På Børnenes Kulturmødet er børnene aktive medskabere af kunst og kultur, og programmet byder derfor på en lang række workshops med professionelle kunstnere og aktiviteter på pladsen, foruden et medrivende sceneprogram. Her kan man blandt andet synge børnesange i fællesskab med Kaya Brüel og Ole Kibsgaard, og Bamsehospitalet slår dørene op i samarbejde med studerende fra sygeplejeuddannelserne. Og så lægger Motor Mille vejen forbi.

Ung Kult byder igen unge fra hele landet indenfor til tre dage med fuld fart på ungekultur. P3-missionen sætter spot på kropsidealer, mens der er store koncertoplevelser i vente med Kind mod Kind, Prisma, Angående Mig og Tredjeperson. Gå heller ikke glip af en lang række samtaler om hvad der optager de unge i dag.

Kulturmødet Mors 2024 løber af stablen fra den 22. til den 24. august i Nykøbing Mors. 

Pressefoto.