Her På Øen har modtaget et læserbrev fra Charlotte Amalie Holm, kommunalbestyrelsesmedlem i Morsø Kommune for Venstre.

Hun skriver:

 

Øget karakterkrav begrænser unges muligheder

I øjeblikket har regeringen på tale at hæve karaktergennemsnittet på de gymnasiale uddannelser fra fem i de lovbundne prøver til seks eller syv. Det forslag mener jeg, at der er skudt fuldstændig ved siden af taget børn og unges trivsel i betragtning. Et gennemsnit på f.eks. syv som er på tale, er i mine øjne sat for højt, og kræver en stor indsats af eleverne.

Jeg synes, at det er ærgerligt, hvis unge allerede i 8.- og 9. klasse skal begrænses i deres uddannelsesvalg på baggrund af de karakterer de afslutter folkeskolen med.

 

Der er meget tale om ”unges mistrivsel” i samfundet, men også fra politisk side, og én af de faktorer som følge af unges mistrivsel peger blandt andet på et øget karakterpres. Enhver ved, at karakterer ofte er forbundet med stress og pres og fylder generelt meget i hverdagen. Hvis dette forslag bliver gældende, vil presset bare blive skubbet endnu længere ned over hovedet på de unge, og det mener jeg, at der er ærgerligt og uforskammet. Karakterer kan diskuteres, og påvirker forskelligt, men i dette tilfælde mener jeg, at karakterpresset bliver forstærket og ligger i tråd med unges mistrivsel. Hele tanken om karakterer kan i modsætning til elevernes ønsker og fagenes målsætninger medvirke til at begrænse nogle elevers nysgerrighed og kreativitet i undervisningen, og samtidig give dem mistet lyst til at lære.

 

Ikke alle unge i alderen 15-16 år forstår alvoren af karakterer, og det kan medføre, at de ikke har mulighed for at komme ind på den ønskede gymnasiale uddannelse, og i sidste ende slukke lyset for at få drømmejobbet. Unge i den pågældende aldersgruppe har meget andet om ørene, og her tænker jeg specielt på drengene. Skolen og karakterer har ikke nødvendigvis den samme betydning for en 15-16-årig dreng som for f.eks. en jævnaldrende pige. Med alderen bliver man klogere, og man skal have mulighed for at ”starte på en frisk” når man har afsluttet folkeskolen, og måske skal i gymnasiet eller vælger en helt anden vej.

Et karakterkrav som på nuværende tidspunkt ligger på fem på de gymnasiale uddannelser, mener jeg, at der er mere passende, og giver unge mulighed for at kunne udvikle og forbedre sig når de kommer i gymnasiet.

 

Den holder ikke, at regeringen med skærpede karakterkrav vil ”presse” unge ud på erhvervsuddannelserne, og dermed tvinge dem til at vælge netop disse uddannelser frem for de gymnasiale. Jeg tror ikke på, at den faldende tilgang til erhvervsuddannelserne løses på denne måde som regeringen ligger op til i dette forslag. Ligeledes vil forslaget om et højere karakterkrav komme til at påvirke en del af landgymnasierne herunder Morsø Gymnasium- og Handelsgymnasium, da det vil medvirke til en endnu større nedgang i elevtallet, og som konsekvens heraf komme til at udfordre og i sidste ende tvangslukke nogle gymnasier i landdistriktsområderne.

 

En gymnasial eksamen åbner for mange uddannelsesveje og giver et hav af jobmuligheder, og derfor mener jeg, at alle unge som ønsker det, og som har et gennemsnit på fem fra deres adgangsgivende eksamen i folkeskolen fortsat skal have mulighed for at kunne vælge en gymnasial uddannelse, som baner vejen til at få drømmejobbet. Hvorfor begrænse og indskrænke unges muligheder yderligere frem for at give dem friheden til at vælge?

 

Pressefoto.

 

Her På Øen minder om muligheden for at kommentere læserbrevet lige nedenfor.