Vi har i generationer nydt godt af rent drikkevand, der hentes op fra undergrunden, og som efter simpel iltning og filtrering bliver sendt ud i vandhanerne. Men drikkevandet og vandværkernes forsyningssikkerhed er truet af pesticider, og i sidste uge advarede Danske Regioner om, at forureningen af drikkevandet har nået et kritisk punkt.
På landsplan blev der sidste år ifølge seneste tal fra GEUS fundet pesticidrester i 51,8 pct. af de 2062 aktive drikkevandsboringer, der er blevet indberettet analyser fra. I 261 af dem var grænseværdien for drikke- og grundvand ovenikøbet overskredet – det svarer til godt hver ottende boring.
– Det er både bekymrende og nedslående, at der så ofte bliver fundet pesticidrester i de danske drikkevandsboringer. Tallene understreger, at vi er nødt til at handle nu, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Danmarks Naturfredningsforening har netop lavet en opgørelse over, hvordan det ser ud i de enkelte kommuner.
Opgørelsen viser, at der i løbet af de seneste fem år er fundet pesticidrester i 96 af landets 98 kommuner. I 79 af kommunerne har man ovenikøbet fundet pesticidrester over grænseværdien for drikke- og grundvand i én eller flere boringer.
Danmarks Naturfredningsforenings opgørelse viser specifikt for Morsø kommune, at der er fundet pesticidrester i 60 procent af de aktive drikkevandsboringer her på øen, som er blevet undersøgt de seneste fem år.
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening har vandværkerne i perioden undersøgt 55 drikkevandsboringer, og i 33 af dem blev der fundet pesticidrester. I syv af dem pesticidrester over grænseværdien.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.