Af Dorit Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

Opgaven er at afspejle samfundet nøgternt, sobert og objektivt. Det er op til læseren selv at lægge holdninger i emnerne.

De ord havde jeg i mange år hængende på et skilt på mit kontor.

Ordene er Erik Lau Jørgensens.

Han var i mange år chefredaktør på Morsø Folkeblad.

At være sober og objektiv har altid betydet meget for mig i mit virke som journalist.

Der er forskel på landsdækkende nyheder og lokale nyheder.

Selvfølgelig er der dét.

Men én ting bør formidlingen af nyheder have til fælles, uanset geografisk rækkevidde og relevans: Formidleren skal være nøgtern, sober og objektiv.

I denne klumme vil jeg gerne udtrykke, at jeg i høj grad mangler nøgternhed, objektivitet og soberhed i de landsdækkende tv-kanalers dækning af  Folketingsvalget i Danmark.

Jeg går meget op i både kommunalvalg og folketingsvalg. Jeg synes, det er fantastisk spændende. Det er sandsynligvis en interesse, jeg har taget til mig fra min bedstefar, som i mange år sad i Sognerådet i Erslev Sogn.

Landsdækkende tv-kanalers piedestal

De landsdækkende tv-kanaler har i nu fire uger dækket valgkampen, ligesom de i går dækkede valgdagen, i aftes valgaftenen, i nat valgnatten og i dag dagen derpå.

Og hvor spændende, jeg end finder emnet, så kan jeg næsten ikke holde ud at se og høre på det længere.

Jeg holdt ud til klokken 03.00 i nat, men måtte slukke for tv, da nattens partilederrunde var skudt i gang.

Jeg magtede ikke én gang til opleve studieværterne 100% sætte dagsordenen for snakken, afbryde de indbudte nyvalgte politikere, før de åbnede munden, og jeg magtede slet ikke at høre dem stille de samme spørgsmål, som de har gjort i fire uger.

Jeg synes, at de landsdækkende tv-kanaler har sat sig selv op på en piedestal, hvor det er dem, der bestemmer slagets gang.

Ikke kun i deres studie.

De giver indtryk af at ville være herre (dame) over kandidaternes mærkesager, holdninger og overskud.

Valgresultatet trak ud. Ikke før kl. halv to i nat kunne Mette Frederiksen holde sin tale til Socialdemokratiet.

Alligevel holdt DR1 og TV-2 partilederrunde midt nat.

Jeg synes, det er hensynsløst. Og unødvendigt.

Umenneskelige vilkår

Og jeg spørger mig selv i dag – hvem andre end folketingspolitikere ville vi andre finde os i, fik sådan en behandling? Hvem andre ville vi tillade have så urimelige arbejdsvilkår? Ville vi ikke protestere i sympati, hvis det var en murer eller en arbejdsmand, en sekretær eller journalist, der forventedes at arbejde nonstop i et stræk i fire uger, altid stå til rådighed for journalister, på alle tider af døgnet deltage i paneldebatter på tv? Ville vi ikke råbe efter ordentligt arbejdsmiljø og hidkalde os eksperters udsagn om det usunde i at presse sig selv for hårdt, og nægte sig søvn?

Men tilbage til de landsdækkende tv-kanalers nye selvudråbte status som herrer og damer over Folketingsvalget i Danmark.

Ikke én gang har jeg i tv-debatter oplevet kandidater få lov til at tale om en mærkesag.

Emnerne har hver gang været udstukket af studieværten/tv-kanalen.

Samme spørgsmål igen og igen og…

Noget andet, der undrer mig er journalister på tv, der åbenbart ikke forstår et svar, første gang, de får det.

Jeg tror, jeg mindst 300 gange de forløbne fire uger har hørt samtlige kandidater blive spurgt om, hvem de vil pege på som statsminister.

Ligeså mange gange har de fleste af dem svaret, at det vil de ikke udtale sig om før efter valget.

Ikke desto mindre bliver tv-journalisterne ved med, stædige som æsler, at stille det samme spørgsmål igen og igen.

Hvorfor?

Jeg hørte statsminister Mette Frederiksen på nattens partilederrunde sige: Nu synes jeg, I bør respektere, at vi politikere får mulighed for at drøfte tingene med hinanden, i stedet for her på tv.

Jamen, det er jo lige det!

Og jeg fatter simpelt hen ikke den gåen i selvsving, tv-stationerne er i. Som en grammofonplade, der er gået i hak.

Der sendes en maratonaften med valg-tv, mens stemmerne tælles op rundt om i landet, hvor studieværter og kommentatorer i hobetal får sendetiden til at gå med at spekulere og gætte og gisne.

Og spekulere og gætte og gisne én gang til.

Udtænke sig forskellige scenarier.

Det er vel nok træls at høre på.

Næste gang, der er Folketingsvalg i Danmark, vil jeg anbefale DR1 og TV2 at lade politikerne om at føre valgkamp, og så holde sig til det, medierne er til for: Nemlig at dække valgkampen sobert, nøgternt og neutralt.

For også tv-seere kan godt tænke selv, og vi kan godt høre, hvad politikeren selv siger, og vi kan se, hvordan stemningen er. I behøver ikke analysere hvert ord for os. Det kan vi godt selv.

Lad billederne tale for sig selv. Send direkte fra de forskellige partiers lokaler på valgaftenen, og afvent stille og roligt slagets gang, mens I selv tier velsignet stille.

Tak.

Denne klumme er udelukkende udtryk for journalistens egen holdning.