Af Dorit Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

 

Der er mere tid til den enkelte elev, når eleven går i en klasse på Naturfriskolen på Mors.

Der er nemlig færre elever i klasserne.

I dag offentliggøres resultatet af et nyt forskningsprojekt fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet. Det viser, at tempoet i skolen og i samfundet i øvrigt er for højt for mange unge. Så højt, at mange får stress og alvorlig mistrivsel.

Det er ikke, fordi de sidder stille på Naturfriskolen på Nordmors, for også her kan tempoet være højt. Men der er stadig tid til pauser indimellem, og pauser i en travl hverdag er altafgørende.

På Naturfriskolen går i øjeblikket 40 elever, fordelt over fem klasser.

Selvom der sagtens kunne være flere elever, vælger man på Nordmors at se positivt på elevtallet:

  • Man kan prøve at spørge sig selv, hvad man helst ville: Gå i en klasse med 28 elever, der skal kæmpe om lærerens opmærksomhed, eller gå i en klasse med otte, som hver især får den nødvendige tid med læreren, siger Morten Overgaard, der er lærer på Naturfriskolen til Her På Øen.

Han har hørt holdningen om, at børn på en lille skole eller i en lille klasse mangler noget socialt, men den er han ikke enig i.

  • Eleverne knytter da bånd klasserne imellem, og lærerne er her også, fastslår han.

Naturfriskolen tilbyder undervisning lige fra nulte til niende klasse, og Morten Overgaard mener, at den har landets laveste elevbetaling.

Gratis skolegang det første år

Dertil kommer et sponsorat, der gør hele det første skoleår gratis for en ny elev, der starter i 1. klasse.

Dette sponsorat fik Naturfriskolen for godt et år siden, og det betyder en besparelse for elevernes forældre på 950 kroner om måneden det første år.

 

På Naturfriskolen sætter man en ære i at leve op til navnet, så naturen bruges meget i den daglige undervisning.

Eleverne er på lejrskole hvert år, nært eller fjernt.

Der er valgfag, der laves mad, kunst, sport, musik og sløjd.

Naturen bruges både på det faglige område, og i frikvarterne.

For de mindste børn er det mest dét at opleve naturen, der er fokus på, mens de ældre elever får det faglige mere ind over.

Sjovt at gå i skole

Det skal være sjovt at gå i skole, fastslår Morten Overgaard.

  • Det er jo ikke, fordi vi laver en tivoliskole, og alle sammen ligger og ruller rundt på gulvet af grin hver dag. Men det skal grundlæggende være sjovt og godt at gå i skole. At være god til at gå i skole er også en evne, eleverne bedre kan tilegne sig i en lille klasse, forklarer han.

 

De 40 elever på Naturfriskolen kommer ikke kun fra Nordmors. Nogle elever kommer kørende i bus fra Nykøbing.

Alle eleverne nyder godt af den madordning, der hver onsdag betyder varm mad, lavet af medlemmer af den aktive støttekreds bag friskolen.

En støttekreds, som Naturfriskolen sætter meget stor pris på.

Sammen med forældre og lærere er den med til at give en levende friskole i naturen på Nordmors, hvor der er plads til flere elever, og hvor man glæder sig over de nuværende 40.

Fotos: Naturfriskolen.