På denne fredag handler Susanne Overgaards Julefortælling fra Mors om julemusik.

Fortællingen er blandt de 24, der i 2011 blev udgivet i en lille bog, og som Her På Øen har aftalt med Susanne Overgaard at gengive i år:

 

Julemusik

Det synes måske ikke så meget til hverdag, men op mod Jul bliver det ganske tydeligt, hvor mange morsingboer, der aktivt dyrker sang og musik på forskellig vis. Ikke mindst for korsangerne giver tiden anledning til at træde frem og op, at synge for publikum og i større rum end på øve-aftenerne.

Da det første juletræ i 1924 blev rejst på Kirketorvet til fordel for ”De fattiges Jul” var det Håndværkerkoret og Arbejdersangkoret, der var initiativtagere. De stillede også op med firstemmig korsang og orkester på kirketrappen. Koncerten blev trods vinterkulden en tradition, som mange mødte op til. Ikke mindre end 3000 mennesker det første år, siges det. De indsamlede beløb blev imidlertid ikke store, og i 1955 blev koncerten indstillet af samme grund. St. Clemens Kirke lægger til gengæld stadig hus til øens største julekoncert, Odd Fellowlogens, hvor flere kor, solister, pigegarden og andre orkestre samt kirkens dygtige organister indleder julen med fuld musik. Børnene har gerne indmarch med ”Dejlig er den himmelblå”. Kan I huske, hvor svært det er at styre sangen og holde takten? De bagerste kan ikke høre de forreste. Kirken er altid stuvende fuld. Der er fri entre, formålet er stadig indsamling – og tilhørerne bedes huske kontanter, kort kan ikke bruges.

Vi ved ikke, hvilken musik der lød over Kirketorvet i 1924 og de følgende år. Det har nok været de velkendte danske julesalmer og sange. Dem vi først og fremmest synger, når vi går om juletræet hjemme. Især fra 1945 kom flere udenlandske sange på repertoiret, først de amerikanske, udbredt med film og andre medier: ”White Christmas”, ”Jingle Bells”, ”Jeg så julemanden kysse mor”, ”Rudolf med den røde tud” samt enkelte danske fra ”Far til fire” og franske ”Du kære gamle julemand”. De høres mest spillet af underholdningsorkestre, på film og LP-plader med Bing Crosby, man nynner med. Til kor var ældre udenlandske sange mere egnede, engelske, tyske og et par stykker på latin. I 1970´erne sang Børnekor og Pigekor flerstemmig under ledelse af Morten Bak: ”Adeste Fideles” (Oh come all ye faithfull), ”In dulci jubilo”, ”Født er himlenes kongesøn” – og ”At ha en æske dadler” og et væld af andre salmer og sange, udenlandske og danske. I kirken og til Hjemmevirkes basar på Bendix.

Mange lokale kor, Tødsøkoret bl.a., har sunget i kirker, forsamlingshuse og på plejehjem. Særligt mindes det år, hvor en af beboerne på Ørding Plejehjem effektivt fik afsluttet koncerten ved at slå på en stor bordklokke – det kan jo også blive for meget af det gode.

Foruden mange lokale julekoncerter har der i årenes løb været gode muligheder i øvrigt: Busture med Gymnasiet bl.a. til opførelse af Händels Messias i Budolfi i Aalborg, og Morsø Teaterkreds` arrangementer, bl.a. Det jyske Ensemble og flere formidable operasangere med opførelse af Juleoratorier.

Fra 1. adventssøndag er der frit spil for julemusik, der spænder over Torelli og Corelli, engelske carols, Bror Kalles Kapel, Ingvar Vixells udgave af ”Straalande Jul”, og til de nyere populære. Bare der bliver plads til vores egen udgave af ”På loftet sidder nissen”, der i øvrigt er skrevet af norske Margrethe Munthe til en tysk melodi. Bare man selv må synge med som man bedst kan. Og fint med radio og CD, har man ikke en bordklokke – så har man jo en afbryderknap at ty til.

Fotos og illustrationer: Her På Øen.