Af Dorit Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

De nye miljøskibe er nu klar til at holde øje med blandt andet Limfjorden.

Miljøstyrelsen overtog 19. marts miljøskibene Sif og Frigg, der i efteråret og vinteren har været under ombygning på Faaborg Værft.

De skal nu overvåge det danske havmiljø.

-Det har være en svær fødsel med de her skibe, men nu er vi endelig nået i mål. Jeg glæder mig over, at det er blevet et rigtig godt resultat, med et par skibe, der til fulde opfylder vores forventninger. Værftet er lykkedes med at holde vægten lavere end forventet, og det gavner både fart og brændstoføkonomi, siger kontorchef Morten Jepsen fra Miljøstyrelsen på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Sif og Frigg har en maxfart på 45 kilometer timen (25 knob). Det er omtrent dobbelt så hurtigt som de gamle miljøskibe, og derfor kan Miljøstyrelsen fremover nøjes med to miljøskibe i stedet for tre.

-Sif og Frigg er både større og mere sødygtige end vores gamle miljøskibe. Det gør os mindre afhængige af vejret, når vi skal overvåge havmiljøet. Vi kan simpelthen fortsætte prøvetagning, selvom vinden blæser, tilføjer han.

Sif og Frigg indfases gradvist i foråret og med udgangen af maj forventes de at dække hele det program der hidtil har været løst af de tre gamle miljøskibe, som nu bliver sat til salg.

Miljøstyrelsen oplyser i øvrigt, at Sif og Frigg er katamaraner – brede skibe med en meget lav dybgang, som derfor kan sejle på lavt vand.

Fra skibene måles der blandt andet lys, temperatur, næringsstoffer og iltindhold.

Fra tidligere tider husker mange sikkert skibet LIMGRIM, som ofte sejlede på Limfjorden.

 

Fotos fra Jens Peter Madsen til Her På Øen.