Der er mange fordele ved at være myre. Udover to maver, utroligt mange kræfter og et medfødt panser, så sidder man aldrig fast i tuens intense trafik.
Det oplyser Verdens Skove i sit seneste nyhedsbrev.
Når myrerne bevæger sig frem og tilbage af deres feromon forede stier, så holder de altid en jævn hastighed, og de sidder tilsyneladende aldrig nogensinde fast. Heller ikke når der er mest knald på deres aktiviteter. Udover mennesker, er myrer den eneste art som bevæger sig på veje, hvor trafikken flyder i begge retninger.
Tidligere forskning har vist, at myreveje kan fyldes med flere hundrede individer per minut. Nu har ny forskning også vist, at selv ved meget høj tæthed, så undgås trafikpropper fuldstændig, skriver Science Direct.
Forskningen viser, at ved at skabe et selvorganiserende system, så kan argentinske myrer (Linepithema humile) tilpasse sig forskellige vejforhold og forhindre trafikpropper i at blive dannet overhovedet.
Det kræver blot lidt tilbageholdenhed og uselvisk adfærd – noget vi mennesker også kunne overveje at begynde på i trafikken?
Forskerne filmede 170 eksperimenter for at undersøge, hvordan denne bestemte art af myrer bevægede sig på en bro mellem deres rede og en fødekilde. Eksperimenterne omfattede forskellige bredder på broen (5 mm, 10 mm og 20 mm) og mellem grupper af myrer på 400 og 25.000 myrer.
Herudfra blev der indsamlet data om trafikstrømmen, myrenes hastighed og antallet af kollisioner, der opstod.
Konklusionen var entydig: Myrer skaber aldrig trafikpropper.
Når mennesker bevæger sig i flok, så begynder hastigheden af falde, når belægningen af den totale mulige kapacitet når 40%. Men myrer viser ikke tegn på at tabe hastighed. Selv når myrer når en belægning på 80%, så falder den samlede hastighed ikke.
Myrerne opnår dette gennem en slags hastighedsregulering. Når der er moderat fyldt på stien, så accelererer myrerne indtil den maksimale kapacitet er opnået. Når der modsat er overfyldt på stien, så behersker myrerne sig indtil trafikken flyder igen. Det samme sker ved høje tætheder, hvor alle myrer bremser lidt op for at undgå tidskrævende sammenstød.
Måske mennesket kunne lære lidt af myren.