Af Dorit Glintborg

dorit@herpaaoeen.dk

Vaskerobot 

Mariesminde i Redsted har fået ny medarbejder. Til forskel fra de to allerede ansatte, er der tale om en robot.

Jeppe Bertelsen har købt maskinen for at skåne sine medarbejdere for noget af det tunge arbejde, der følger med i landbruget.

Vaskerobotten er fra firmaet Washpower, og kører nu – efter at have været på prøve to gange – i staldene i Redsted, når der skal gøres rent.

At Jeppe Bertelsen er søn af øens borgmester, er ikke så relevant i denne sammenhæng. Relevant er det derimod, at da Jeppe Bertelsen 1. januar 2018 overtog gården efter sin far, Hans Ejner Bertelsen, der er flyttet til Outrup, blev den unge landmand fjerde generation i familieforetagendet på Mariesmindevej 7.

Familieforetagende 

  • Mariesminde har været i familiens eje siden 1930, fortæller Jeppe Bertelsen til Her På Øen.

Hans oldeforældre købte gården i 1930.

På det tidspunkt var Jeppe Kortbæk Bertelsens farmor 2 år, så Janne Bertelsen er vokset op på Mariesminde.

Det samme er hendes søn, Hans Ejner Bertelsen.

Far hjælper til, og farmor følger interesseret med

Jeppe Bertelsen er glad for at føre slægtsgården videre, men det forpligter også, når både forældre og bedsteforældre har drevet stedet tidligere. Det er nu først og fremmest positivt, fastslår den unge landmand.

  • Det er utroligt skønt, at min farmor kan komme og se, hvordan Mariesminde har flyttet sig fra datidens landbrug til moderne teknologi.

Også Hans Ejner Bertelsen kigger ofte omkring på Mariesmindevej, for selvom det i dag er kommunalpolitikken, der fylder mest i kalenderen, fornægter det sig ikke at være født og opvokset med landbrug.

  • I sæsontravlheden ringer min far altid hver morgen for at høre til dagens program, inden han kører til Nykøbing. Landbrug er jo en stor del af hans liv, og han hjælper altid til, så meget som tiden tillader det, lyder det fra sønnen.

På den måde er Mariesminde virkelig et familieforetagende.

Jeppe Bertelsen og hans hustru Daniella blev sidste år forældre til en lille søn. Femte generation.

Jeppe Bertelsen fortæller til Her På Øen, at hustruen i høsten kommer ud i marken med en madkurv til Jeppe og de to ansatte, og at medarbejderne i øvrigt spiser sammen med familien.

  • Vores ansatte yder en stor indsats, og i høsten en ekstra indsats, og det skal påskønnes, pointerer Jeppe Bertelsen.

Hans far stillede op til kommunalvalget i 2009, og for at få tid til politik, blev gårdens søer i 2008 sat ud, for at gøre driften mere enkel.

Siden da har Mariesminde udelukkende haft slagtesvin, og de købes af en fast leverandør.

13.500 grise om året 

Grisene indkøbes og flytter ind på gården, når de vejer syv kg, og de lever på Mariesminde indtil de vejer omkring 110 kg. På det tidspunkt går turen til slagteriet. At gå fra syv til 110 kg sker gennemsnitligt i løbet af 20 uger – altså fem måneder.

Mariesminde får nye grise ind hver fjerde uge, så der er en rullende turnus.

Der går omkring 13.500 grise igennem staldene i Sindbjerg om året.

Det betyder, at der i det daglige er cirka 3500 grise på stald ad gangen.

For at få foder til de mange grise, driver Mariesminde 270 hektar planteavl. Og det er under høsten af markerne, at hustru Daniella bringer madkurv ud til mændene. Et rent Morten Korch’sk billede på nethinden.

Og nu tilbage til det, denne artikel egentlig skulle handle om – nemlig den nye vaskerobot.

Hårdt og træls arbejde 

Den kommer fra et firma i Thy, der med produktionen af vaskerobotten har villet fjerne noget af det hårde arbejde, vask af staldgangene er.

Indtil robotten kom til, har Jeppe Bertelsen og hans to ansatte klaret arbejdet manuelt med en højtryksrenser, og det er både tidskrævende og hårdt for skuldre og ryg.

  • Nu har vi kørt med robotten i to stalde, og den sparer os for meget tid. Til gengæld kommer den ikke ud i hjørnerne, så der skal vi stadig selv gøre rent, men den er helt klart pengene værd, fastslår Jeppe Bertelsen, der især har indkøbt maskinen for at fjerne noget af det tunge og trælse arbejde på gården.

Nutidens mange sundhedskrav fra myndighederne nødvendiggør en grundigere rengøring i stalden, end man måske praktiserende for år tilbage.

Samtidig er landbrugene større, end de var engang.

  • Vores elev er kun 20 år, og han skulle jo gerne kunne være på arbejdsmarkedet i mange år endnu, og man bliver virkelig træt i hele skroget af at vaske en staldgang manuelt, lyder det fra Jeppe Bertelsen.

Landmand efter eget ønske

Selv har han aldrig været i tvivl om, at han ville være landmand.

Ikke fordi han har følt et pres fra forældrene, understreger han.

  • Min storebror er læge, og min lillesøster detailslagter, og far og mor har aldrig presset dem til at vælge anderledes, smiler han for at pointere, at hans valg af levevej er aldeles frivilligt.

Jeppe Bertelsen nyder de frie tøjler, et liv som selvstændig landmand giver.

Samtidig fastslår han, at man som selvstændig skal være forberedt på at arbejde væsentligt mere end 37 timer om ugen.

Om femte generation Bertelsen en dag vil vælge at overtage Mariesminde, vil fremtiden vise, men forældrene er i hvert fald fast besluttede på ikke at presse ham. Heller ikke selvom vaskerobotten nu aflaster for noget af det tunge arbejde på gården.

Information: Interviewet til denne artikel blev lavet den 28. oktober. Her På Øen erfarer, at Landbrugsavisen 31. oktober udgav en artikel om Jeppe Bertelsen. Redaktionen vil gerne understrege, at Her På Øens artikel om den lokale landmand allerede på det tidspunkt var i støbeskeen.

Fotos: Private til Her På Øen/private.